Kompresijske nogavice za preprečevanje tromboze

Kompresijske nogavice so se že pred mnogimi leti uveljavile kot nujen ukrep za preprečevanje tromboze. Zdravniki jih priporočajo kot obvezen del zdravljenja po operacijah ter dolgotrajnem ležanju, ki je potrebno zaradi različnih razlogov. V preteklosti, ko so bile na trgu kompresijske nogavice proti trombozi na trgu prava redkost, je bilo potrebno povijanje spodnjih okončin z elastičnimi povoji. To pa je precej zamudno opravilo, ki zahteva znanje o pravilnem povijanju nog z elastičnimi povoji. Poleg tega pa je tudi precej zamudno in težavno. Starejši ljudje si največkrat ne morejo sami poviti nog z elastičnimi povoji in za to opravilo potrebujejo pomoč druge osebe. Za njih pa tudi za ostale uporabnike so kompresijske nogavice veliko boljša izbira.

So veliko bolj enostavne za uporabo in ne zahtevajo posebnega predznanja. Obstajajo tudi posebni pripomočki kot so na primer posebne rokavice, ki olajšajo njihovo obuvanje in sezuvanje. Kompresijske nogavice proti trombozi so vedno bolj pogosto v uporabi. Vedno več ljudi se odloča za nošenje kompresijskih nogavic in so opustili dolgotrajno in mučno povijanje z elastičnimi povoji. K temu je pripomogla tudi cena kompresijskih nogavic, ki je postala v zadnjih letih precej bolj ugodna. Sedaj cena, ki jo boste plačali za kompresijske nogavice, ni več ovira, da si jih ne bi mogli privoščiti. Ko boste enkrat poskusili uporabo elastičnih povojev in nato še kompresijskih nogavic, ste lahko skoraj prepričani, da se boste odločili za slednje.

Danes se je stanje na področju preventive tromboz na spodnjih okončinah ter vseh njenih možnih posledic občutno zmanjšalo tudi zaradi uporabe kompresijskih nogavic. V preteklosti si ljudje niso mogli privoščiti kompresijskih nogavic proti trombozi zaradi visoke cene, plačali pa so visoko ceno zaradi bolezni. Na srečo se je stanje dandanes korenito spremenilo na bolje. Zdravniki opažajo v zadnjih letih precej velik upad tromboz po operacijah. Zasluga za to gre tudi kompresijskim nogavicam.