Kemoterapija kot ena od vrst zdravljenja raka

kemoterapija je dobro poznana kot ena od vrst zdravljenja raka. S pomočjo zdravil torej uničuje hitro delitev celic raka. Velja tudi za prvo izbiro terapije za večino vrst raka, saj je podprta s kliničnimi smernicami pa tudi z dokazi. Prvotno pa takšna metoda ni bila namenjena sedanju uporabi.

Pri kemoterapiji se lahko uporabljajo različna zdravila. Predpisana so lahko pred operacijo za zmanjševanje velikosti velikega tumorja, za upočasnitev rasti rakavih celic, za zdravljenje raka, ki se je metastaziral ter razširil po različnih delih telesa. Prav tako se tovrstna zdravila uporabljajo za odpravljanje in očiščevanje vseh mutiranih ter hitro rastočih rakavih celic. S slednjim pa se preprečuje nadaljnji pojav raka v prihodnosti.

Kemoterapija kot ena od vrst zdravljenja raka

 

Več kot 100 zdravil za kemoterapijo različnih vrst raka

Na trgu je danes odobrenih več kot 100 zdravil za kemoterapijo, in sicer za različne vrste raka. Katera vrsta zdravila pa se bodo pri zdravljenju, kot je kemoterapija uporabljala, pa seveda določi strokovnjak oziroma onkolog. Na to vplivajo številni dejavniki, na primer vrsta ter stadij raka, lokacija raka, obstoječe zdravstveno stanje pacienta, njegova starost pa tudi njegovo splošno zdravstveno počutje.

 

Nezaželeni učinki, ki jih lahko prinaša kemoterapija

Seveda ima kemoterapija lahko tudi nekaj precej nezaželenih učinkov oziroma stranskih posledic. Ti lahko zelo vplivajo na kakovost življenja bolnika. Dejstvo je, da kemoterapija večinoma poškoduje celice, ki se hitro delijo. To pa pomeni, da bo tovrstna metoda zdravljenja verjetno prizadela različne dele telesa pacienta, kjer se delijo tudi običajne zdrave celice.

Za kemoterapevtska zdravila je značilno, da večinoma prizadenejo kožo, črevesje, kostni mozeg, usta in lase. Kratkoročni nezaželeni učinki so torej izpadanje las, zaprtje in driska, slabost ter bruhanje, izguba apetita, težave z dihanjem, utrujenost, kožne spremembe, težave s strjevanjem krvi, povečana krvavitev in podplutbe, nevtropenija, okužbe, anemija, težave z ledvicami in mehurjem, bolečina, gripi podobni simptomi, otekanje požiralnika, težave s požiranjem.