Negovalna vzmetnica za bolniško posteljo

Negovalna vzmetnica za bolniško posteljoZa dober spanec je potrebno imeti kvalitetno vzmetnico. Še posebej je to pomebno, če zbolimo ali pa smo celo gibalno ovirano. Za to obstajajo posebne negovalne postelje, kjer je pomembno, da je vzmetnica izdelana iz različnih materialov.

Ti materiali morajo biti izdelano tako, da omogočajo, da se telesna masa enakomerno porazdeli. Tako ne prihaja do preležanin in nepotrebnih ran, ki jih je potrebno oskrbovati. To se dogaja pri ljudeh, ki morajo ležati oziroma se ne morejo prosto gibati. Pri tem se lahko dogaja, da pride do razjede, če prevelik pritisk na telo. Pri tem naj bo vzmetnica prevlečena z prevleko, ki ne prepušča tekočine. Seveda preko te prevleke, naj bo vzmetnica oblečena v bombažno tkanino, da omogoča udobje in dihanje kože. Tudi vzglavnik naj bo iz materiala, ki omogočajo mokro pranje ter oblečen v bombažno prevleko. Lahko vzlavnike položimo tudi za dvignjene noge, da ne prihaja do oteklin. 

Negovalna postelja naj ima vzmetnico, ki se prilagaja premikanju položaja postelje. Veliko je na voljo že postelj, ki imajo vgrajen električni mehanizem za dvigovanje sprednjega dela postelje. Te postelje imajo običjano koleščka, da jih lažje premikamo. Večina teh postelj ima ograjico, da je zagotovljena večja varnost. Predvsem pri starostnikih je to pomembno, da ne pride do padca. Potem pa imamo še veliko dodatne opreme, ki omogočajo lažje dvigovanje ali vstajanje iz postelje. Lahko nad posteljo namestimo trapez.

Potem lahko kupimo posteljno mizico, ki je namenjena za hranjenje. To je pomebno predvsem pri tistih, ki so nepokretni. Negovalna vzmetnica naj bo oblečena v mehej material, ki ne prepušča tekočine. Prevleka za vzmetnico naj bo na zgornjem delu drseča, da zmanjša trenje. Priporoča se, da prevleke nimajo gumbov ampak so narejene na zadrgo. Negovalna vzmetnica naj bo narejena tako, da je pregibna v zgornjem delu ampak tudi kompaktna, da omogoča pravilno lego hrbtenice in ugodno spanje.